Een blik voor en achter de schermen tijdens de eindejaarperiode

Het VTM nieuws belandde in onze slagerij voor een reportage ivm de bestellingen voor eindejaar.

Chef vs Vlaanderen op bezoek

Chef vs Vlaanderen was te gast bij Slagerij Vastenavondt. Jeroen leerde er hoe onze lekkere pensen gemaakt worden.

Slagerij Vastenavondt op Radio2

Op dinsdag 5 februari kwamen de mensen van Radio2 bij ons op bezoek voor een interview over de slagersstiel, die de laatste jaren alsmaar minder in trek is.

Klik hier om het interview nog eens opnieuw te beluisteren (mp3)

‘Jong slagerskoppel opent nieuwe zaak en begint met ferme stunt’

Steven Vastenavondt (25) en zijn vriendin Tiny Leemans (22) hebben gisteren hun slagerij-traiteurzaak in de Statiestraat in Ternat geopend. De eerste klanten kregen meteen hun lengte in worst cadeau. Ook de eerste klanten van vandaag en morgen winnen hun lengte in worst. Steven en Tiny nemen de vroegere beenhouwerij van Ivan Van Cauwelaert over. De winkel opent om 8.30 uur.

Ivan Van Cauwelaert en zijn vader Eugène baatten jaren een slagerij uit in de Statiestraat. Pensen waren een van de specialiteiten van het huis. «Ik heb nog maar weinig de kans gekregen om mijn vele klanten te bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Daarom geef ik met plezier mijn specialiteiten door aan de nieuwe uitbaters», zegt Ivan Van Cauwelaert. Vader Eugène overleed enkele jaren geleden.

Uitstervend ras

Steven Vastenavondt volgde de opleiding slager-traiteur aan de Elishoutschool in Anderlecht. «Na mijn opleiding deed ik zes jaar praktijkervaring op. En nu was de tijd rijp om met een eigen zaak te starten», zegt Steven. «Jonge beenhouwers die het vandaag nog aandurven met een eigen winkel te beginnen, zijn eerder uitzondering dan regel. De concurrentie is natuurlijk bikkelhard, maar dat wil daarom niet zeggen dat een zelfstandige slager-traiteur geen kans meer heeft.»

«Er zijn nog altijd heel wat klanten die kwaliteit weten te waarderen. Maar kwaliteit én specialiteiten zijn zonder meer een must om nog een eigen zaak met kans op succes uit te baten. Ik geloof alvast dat het ons zal lukken», legt Steven uit.

Er zijn volgens de nieuwe Ternatse beenhouwer bijna geen slagers meer die de opleiding volgen.» Nochtans is er nog altijd heel wat vraag naar opgeleide beenhouwers, maar al jaren ziet het er naar uit dat we een uitstervend ras aan het worden zijn. Samen met mijn vriendin wil ik echter bewijzen dat er zeker nog toekomst is voor jonge mensen die hun stiel kennen.»

Steven en Tiny gaan niet alleen voor kwaliteit en specialiteiten. «Wie met tijdgebrek sukkelt, kan beroep doen op onze bestelservice. Wie voor zaterdag zijn vleeswaren bij ons bestelt, krijgt zijn producten op zaterdagvoormiddag gratis en voor niets thuis geleverd.»

(bron: Het Laatste Nieuws)